Tekno Yapı Kimyasalları
EN FR NL

Blog Yazıları

Cfrp ile güçlendirilmiş betonarme kolonların moment-eğrilik ilişkilerinin incelenmesi

BETONARME KOLONLARIN FİBER TAKVİYELİ POLİMERLER İLE GÜÇLENDİRİLMESİ

Güçlendirme, bir yapının veya yapı elemanın yük taşıma kapasitesini, rijitliğini, sünekliğini veya stabilitesini ya da bunlardan bazılarını mevcut durumunun üstüne çıkarmak için yapılan değişiklikler olarak tanımlanabilir [12]. Yapıların veya yapı elemanlarının güçlendirilme gereksinimi birçok nedenden dolayı oluşabilir. Bu nedenlerden başlıcaları mevcut yük durumunun artışı, yönetmeliklerde yapılan güncellemeler, hasarlı yapı ya da yapı elemanları, yapının kullanım amacının değişmesi olarak sayılabilir.

Geçmiş yıllarda yaşanmış büyük depremler sonucu oluşan hasarlar, ülkemizdeki mevcut yapı stoğunun yetersizliğini gözler önüne sermiştir. Bu yetersizliklerin başında düzensiz taşıyıcı sistemler, yetersiz donatı oranları ya da yanlış uygulamaları, beton kalitesinin düşük olması sıralanabilir [10]. Bu gibi eksikliklerle deprem kuvvetlerine maruz kalan yapılar ağır hasar veya çökme riski altındadırlar. Olası deprem kuvvetlerini karşılayabilmek için gerekli görülen yapılarda güçlendirme yapılması gerekmektedir.

Her yapı kendine özgü yetersizlikler ya da sorunlar içerdiğinden güçlendirme yöntemleri de her yapıya her duruma özgü seçilmeli, standartlaştırılmamalıdır. Mevcut yapıların veya elemanların güçlendirilmesinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan yaygın olarak kullanılanları betonarme mantolama, çelik levha ile kılıf veya iskelet geçirme ve fiber takviyeli polimerler ile güçlendirmedir.

Uygulama zorlukları, yanlış tasarım veya imalatlar, mimari açıdan ortaya çıkan olumsuzluklar, uygulama süresinin uzunluğu, mevcut yapının ağırlığının aşırı artışı 8 gibi olumsuz etkenlerden dolayı fiber takviyeli polimerlerle güçlendirme yöntemi diğer güçlendirme yöntemlerinin yanında büyük avantajlar sağlamaktadır.

Fiber Takviyeli Polimerler ile Güçlendirme
Lif takviyeli polimerler (FRPler), bir polimer reçinesinin içine gömülmüş yüksek mukavemetli liflerden oluşan kompozit elemanlardır [4]. Rijitlik ve mukavemetinin yüksek olmasının yanında uygulandığı zaman sargılama etkisinde, elemanın basınç dayanımı ve şekildeğiştirme kapasitesinde önemli gelişmeler sağlayabilen fiber takviyeli polimerler kullanım alanına göre birçok çeşide sahiptir. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanları ise karbon, cam ve aramid kompozitleridir. Birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları bulunan FRP çeşitleri farklı uygulama alanlarında uygun sonuçlar vermektedir. Bundan dolayı, fiber takviyeli polimerler ile güçlendirilecek olan yapı veya elemanının tüm durumlarını gözeterek çeşit seçimi yapılmalıdır.


Karbon FRP
CFRP kompozit bir malzeme olup çeşitli karbon liflerinden ve ısı ile sertleşen reçinelerden oluşur. CFRP, yüksek mukavemet ve rijitlik gerektirecek alanlarda en fazla kullanılan fiber takviyeli güçlendirme malzemesidir.
a. Kimyasal etkilere karşı oldukça dirençli ve anti korozif malzemelerdir.
b. Esnek bir malzeme olduğundan istenilen şekle adaptesi kolaydır.
c. Her türlü eleman ve yapılara uygulanabilirler.
d. Tasarımı oldukça kolaydır.
e. Uygulama sırasında herhangi bir makine yada ekipman gerektirmez.
f. Sehimi azaltmasının yanında eğilme dayanımına ve durabiliteye olumlu etkileri fazladır.
g. Hafif malzeme olduklarından bina ağırlığına herhangi bir olumsuz etkileri yoktur.

CFRP, yüksek mukavemet ve rijitliğe sahip olduğundan çevre şartlarından çok etkilenmezler. Bu nedenle sürekli yük etkisinde olan yapılarda ya da elemanlarda diğer FRP çeşitleri yerine karbon liflerinin kullanılması daha uygundur.

Fiber Takviyeli Polimerlerin Uygulanması
Fiber takviyeli polimerlerin uygulanma şekli FRP’nin tipine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

FRP kumaşların uygulanması
FRP uygulamasından önce güçlendirme yapılacak yüzeyin hazırlığı çok önemlidir. Beton yüzeyinde mevcut olan her türlü kirleri gerekli mekanik uygulamalarla temizlenmelidir. Yüzeyde oluşan boşlukları epoksi dolgu malzemesi (epoxy puty) ile pürüzsüzleştirilmelidir. Uygulamaya hazır olan beton yüzeyine yapışkan özelliklik epoksi sürülür ve FRP kumaşı gerdirilerek yapıştırılmalıdır. Epoksi ve fiber takviyeli polimerin birbirine kenetlenip sabitlenmesi için üzerinden rulo gezdirilmelidir.

FRP plakaların uygulanması
Güçlendirme yapılacak yüzeyin hazırlığı için betonun yüzeyinin temizlenerek FRP uygulamasına uygun hale getirilmelidir. En az 2 mm kalınlığında sürülen yapıştırıcı epoksi reçine plakalara uygulanmalıdır. Belirlenen yüzeylere plakalar yerleştirildikten sonra üzerinde rulo gezdirilerek yerine sabitlenir.

Deprem güçlendirme uygulamasında kullanılan TEKNO YAPI KİMYASALLARI kalitesi ile üretilen ürünlerimiz tüm beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak yüksek kalitede üretilmektedir.


https://teknoyapi.com.tr/tr/urunler/yapisal-guclendirme-urunleri


Kaynak: https://acikerisim.deu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12397/7933/306839.pdf

Sorularınız mı var? Bir ürün ile ilgili daha detaylı
bilgi veya çözüm mü arıyorsunuz? Hemen Bize Ulaşın