Tekno Yapı Kimyasalları
EN FR NL

Blog Yazıları

Restorasyon Nedir? Neden Yapılır?

Restorasyon Nedir? Neden Yapılır?

Restorasyon, eski bir yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi sürecidir. Restorasyon, yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi için yapılan tasarım, uygulama ve müdahale sürecidir. Restorasyon, yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi sırasında onun doğal yapısı ve özellikleri korunmaya çalışılır.

Restorasyon; belirli prosedür ve kurallara uygun şekilde, eski yapılarda uygulanan yenileme işlemleri olarak tanımlanabilir. Yenileme ve koruma anlamlarına gelen restorasyon kelimesi, tarihi yapıların formunda ve yapısında herhangi bir bozulma ya da hasara yol açmamalıdır. Bu nedenle restorasyon uygulamasından önce yapılması gereken evrak işlemleri vardır. Bu durumda yapıya uygulanacak işlemlerin tam olarak belirlenmesi ve bu işlemlerin yapıda herhangi bir bozulmaya yol açmayacağı kesin olarak planlanmış olmalıdır.

Restorasyon, yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi için yapılır. Bu süreç, yapının veya eserin geçmişini koruma ve gelecek kuşaklara aktarılması amacını taşır. Restorasyon, yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi sayesinde onun kültürel ve tarihi değeri korunur ve gelecek kuşaklara aktarılır.

Restorasyon, yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi sırasında yapılacak olan tasarım ve uygulama işlemleri, yapının veya eserin doğal yapısı ve özelliklerine uygun olarak yapılır. Bu sayede, yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi sırasında onun doğal yapısı ve özellikleri korunur. Restorasyon sürecinde, yapının veya eserin eski haline geri döndürülmesi için gerekli olan tüm malzemeler ve teknikler kullanılır.

Restorasyon neden yapılmalı için birden fazla sebep ön plana çıkar. Her birinin amacı ise geçmişin en değerli somut etkenlerinin günümüzde ve geleceğe taşınması adına atılan adımları olmaktadır. Restorasyon neden yapılmalı ile alakalı ayrıntılarda;

•Geçmişin izlerinin günümüzde yaşatılması ve geleceğe taşınması
•Tarihe konu olan eserlerin her daim korunmasının sağlanması
•Geçmişe ait kültürlerin yeni nesillere aktarılabilmesi adına korunabilmesinin sağlanması
•Tarihi eserlerin dokularının herhangi bir şekilde bozulmadan, özgün hali ile korunarak yeni zihinlere ulaştırılması önemlidir.

Fakat restorasyon çalışması herkesin yapabileceği ya da yapabilecekleri bir iş tanımı olarak ele alınamaz. Burada profesyonellik ve çalışma biçimi önemlidir. Ayrıca içten gelen bir saygı, geçmişe ait değerlerin korunmasında en önemli insan aracı olmaktadır. Buna ek olarak günümüz teknolojilerinin kullanılarak geçmişe ait değerlerin korunması da ayrıca önemli bir etken olacaktır.

Sorularınız mı var? Bir ürün ile ilgili daha detaylı
bilgi veya çözüm mü arıyorsunuz? Hemen Bize Ulaşın