Tekno Yapı Kimyasalları
EN FR NL

Blog Yazıları

Sıvı Yüzey Sertleştirici Nedir? Neden İhtiyaç Duyulur?

BETON ZEMİNLERDE SIVI YÜZEY SERTLEŞTİRİCİ UYGULANMASINA NEDEN İHTİYAÇ DUYULUR?
 
Beton saha zeminleri kullanım durumlarına göre yıpranma süreleri değişkenlik gösterse de yapının en deformasyona uğrayan elemanlarıdır. Bu yüzden imalat aşamasında beton sınıfının yüksek olması, hasırlı donatı kullanılması ve yüzeyin toz yüzey sertleştirici ile sertleştirilmesi saha betonu kalitesini arttıracak ve maruz kalacağı yıpratıcı unsurlara karşı dayanımını yükseltecektir. Ancak, yine de zaman içinde zeminde deformasyonlar gözlemlenmesi doğaldır. Ve her saha betonu da maruz kalacağı kullanıma göre dizayn edilmemektedir. Saha betonlarının özellikle endüstriyel yapılarda kullanıldığı öngörüldüğünde çoğu, zaman içinde tekrar ıslah edilmek zorunda kalmaktadır.
 

Ek Bilgi: Toz yüzey sertleştiriciler, saha betonu imalatı esnasında sadece beton tam prizini almadan önce uygulandığı için prizini almış bir saha betonunda kullanılmamaktadır.

 
Bu nedenlerle, eski veya prizini almış saha betonlarında yüzey mukavemeti sağlamak ve aşınma direncini arttırmak, varsa tozumayı önlemek ve istenirse parlak bir yüzey elde etmek için “sıvı yüzey sertleştirici” uygulaması yapılmalıdır.
  
SIVI YÜZEY SERTLEŞTİRİCİLER  NEDİR?
 
Sıvı yüzey sertleştiricilerin etken maddeleri Lityum Silikat, Sodyum Silikat ve Potasyum Silikattır.
Bu ürünlerin temel çalışma prensibi şöyledir: Lityum silikat, sodyum silikat ve potasyum silikat betondaki kalsiyum hidroksit ile reaksiyona girer ve ortaya kalsiyum silikat meydana getirir. Bu da yüzeyi sertleştirir.

Sodyum ve Potasyum Silikat ürünleri her ne kadar sıvı yüzey sertleştirici olarak kullanılsa da Lityum Silikat çok daha performanslıdır.
 
LİTYUM SİLİKAT PERFORMANSI NEDEN DAHA YÜKSEKTİR?
 
Lityum Silikatın diğer sodyum ve potasyuma oranla betona penetrasyonu çok daha yüksektir. Emilim ve emilim dağılımı iyi olduğu için de reaksiyona girmemiş kalsiyum hidroksit molekülü çok daha az miktarda kalır. Bu durumda direnç ve aşınma dayanımı diğer ürünlere göre daha yüksek olur. 
 
Ek Bilgi: Agregadaki silika, su verildiğinde genleşen bir jel oluşturmak için hidratlanmış çimentodaki alkalilerle reaksiyona girer. Bu reaksiyon, betonda çatlakların oluşmasına neden olan büyük basınçlar üretir ve yüzey koruyucu tabakanın da daha hızlı bozulmasına, çatlamasına ve yüzey mukavemetinin düşmesine yol açar. Buçatlaklar ve mikro çatlaklar, suyun alt tabakaya girmesine izin vererek, takviye çeliğinin aşınmasına, donma hasarına ve diğer sorunlara neden olur
 
Lityum sertleştiriciler ayrıca oluşan kalsiyum hidroksit ile reaksiyona girerek nemi dışarıda tutan kompleks tri-kalsiyum silikat bileşikleri oluşturur. Sodyum ve potasyum gibi su emmez ve suda daha az çözünür. Betonun suya direncini arttırır.  Lityum Silikat su emme direncinden dolayı betonda oluşabilecek çatlamalara ve bozulmalara sebebiyet vermez. Ama betona sodyum ve potasyum eklemesi yapılırsa agregadaki silikatların su emmesi kolaylaşır ve hızlanır; bu da doğrudan beton deformasyonlarına yol açar.

Yüzey sertleştirme uygulamasında kullanılan TEKNO YAPI KİMYASALLARI kalitesi ile üretilen ürünlerimiz tüm beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak yüksek kalitede üretilmektedir. Ü
rünümüzle alakalı detaylı bilgi almak için ürün sayfalarımızı aşağıdaki linkleri tıklayarak ziyaret edebilirsiniz:

Teknoser 100 Yüzey Sertleştirici

Teknoser 300 Yüzey Sertleştirici 

Teknoser Lityum Sıvı Yüzey Sertleştirici

Sorularınız mı var? Bir ürün ile ilgili daha detaylı
bilgi veya çözüm mü arıyorsunuz? Hemen Bize Ulaşın